Så här uppmärksammar vi Måltidens dag i Alvesta

blank

Vi var nyfikna på hur Måltidens dag uppmärksammas i skolorna och frågade Jens Reinecke, kostchef i Alvesta kommun vad de har för planer. Alvesta kommun var en av de första som deltog i projekt Skolkockar på Grönbete. Läs mer om Alvestas medverkan i projektet »

 
Vad planerar ni på Alvestas skolrestauranger inför Måltidens dag?
På våra skolrestauranger skall vi som vanligt servera en extra spännande och festlig måltid på Måltidens dag. I år kommer vi att testa lokala och mestadels ekologiska livsmedel. Mitt på tallriken kommer vi bland annat att se Grillad Rostbiff och Kalkonbröststek tillsammans med en rad råvaror ifrån trakterna. Bönderna bakom råvarorna kommer också att synas på skolorna både i klassrummen och i skolrestaurangerna.

Varför har ni valt just detta?
Det talas mycket om när- och lokalproducerat idag och de flesta som arbetar med mat känner nog en kvalité i närproducerad färsk mat. I våras lärde vi känna en mjölkbonde som producerar en del av den mjölk vi använder tack vare projektet Skolkockar på grönbete och genom det mötet har vi inspirerats att fortsätt att tänka i de banorna.

Att få se producenten/bonden bakom produkten är värdefullt och skapar mervärde. Ett uns av all den kärlek till sin verksamhet som bonden känner gör skillnad om den når ner i grytorna och mjölkglasen. Att svenskt jordbruk är vädigt bra och ansvarstagande och att vi har världens friskaste mest välmående djur gör ju såklart också att man vill prioritera svenska produkter. Vi tror det är viktigt att få en känsla från ”jord till bord”.

Varför är det viktigt för eleverna att veta var maten kommer ifrån?
Precis som för kockarna tror vi att det också skapar ett mervärde för våra matgäster om de får ett ansikte på maten. När vi arbetar med matsvinn har vi märkt att när vi synliggör svinnet med våra transparrenta svinnkärl så reagerar man. Det är troligt att man också är mer aktsam med maten om man vet var den kommer ifrån, vem som producerat och framförallt hur mycket arbete, resurser och kärlek som ligger bakom maten vi äter.

Hur är denna dags aktiviteter kopplade till din kommuns övriga arbete med maten?
Vi nämnde svinnfrågan där vi ser en koppling, men det är också ett arbete inför kommande upphandlingar där det är naturligt för oss att även ha kännedom om det lokala livsmedelsutbudet. Det kan också sända signaler om att vi inom de offentliga måltiderna gärna använder lokalproducerat och att prioritera ekologiskt syns förstås ännu mer när man agerar lokalt.

De regionala målen talar om 75% ekologiskt om sju år, där tror vi det finns en jättemöjlighet för lokala och regionala producenter att få avkastning, tack vare de goda möjligheterna till dialog på nära håll om vad som vi behöver i köken.

Skolmatsnyheter
Läs vad de svenska medierna landet runt skriver om skolmat just nu.



Läs fler skolmatsnyheter »
Följ oss Skolmatens vänner Kontakt Skolmatens vänners logotyp.
RSS-ikon  RSS
Facebook-ikon  Facebook
Twitter-ikon  Twitter
  Om Skolmatens vänner
Om webbplatsen
Länka till oss
  Skolmatens vänner
Webbmaster
 
© Skolmatens Vänner 2014