Ordlista

Hel- och halvfabrikat
Kostchef
Kostpolitiskt program
Lagat från grunden (storkök)
Pedagogisk lunch
Skollagen
Tallriksmodellen
Upphandling

Hel- och halvfabrikat
Helfabrikat är färdiga livsmedel som bara behöver värmas upp. Halvfabrikat kan vara ingredienser eller hela maträtter som ska tillagas, t.ex. köttbullar som måste stekas eller pulvermos som behöver tillsats av vatten och uppvärmning.

Kostchef
Kostchefen är i grunden utbildad till kostekonom och kan vara chef över olika sorters verksamhet, men oftast handlar det om storkök och liknande. När det gäller skolmåltider är hon/han chef över alla kök som lagar skolmat, och ofta förskolekök, i kommunen.

Kostchefen planerar och leder arbetet, bestämmer matsedlar och ser till att maten som serveras är god och näringsriktig. Ofta sköter hon/han också rekrytering och utbildning av personal samt svarar för arbetsmiljöfrågor.

Kostchefen har även det ekonomiska ansvaret och planerar upphandling av tjänster, livsmedel och utrustning för skolmåltidsverksamheten. Kostchefen har en mycket viktig och central roll när det gäller skolmaten i en kommun.

Läs mer om kostekonom på Arbetsförmedlingens hemsida »

Kostpolitiskt program (kostpolicy)
Ett kostpolitiskt program (ibland även kallat kostpolicy) innehåller riktlinjer för maten som lagas och serveras i en kommun. Det kan till exempel vara skolmat, förskolemat eller äldremat. Riktlinjerna bestämmer vilken standard och inriktning maten ska ha. Ibland även hur kommunen vill jobba för att främja kost- och hälsa för alla kommunens innevånare. Det är kommunens politiker som bestämmer hur kommunens kostpolitiska program ska se ut.

Ett kostpolitiskt program är en offentlig handling, vilket innebär att alla får läsa det. Om det finns ett i din kommun finns det oftast att ladda ner på kommunens hemsida.

Det finns ingen standardfrom eller mall för hur ett kostpolitiskt program ska se ut eller vad det ska innehålla. Kommunerna bestämmer själva hur de ska se ut. Här är några exempel på kommuner lagt upp sina kostpolitiska program på sina hemsidor:

blank Botkyrka kommun (2011) »
blank Herrljunga kommun (2008) »
blank Katrineholms kommun (2009) »
blank Skurups kommun (2004) »
blank Södertälje kommun (2010) »

Lagat från grunden (storkök)
Begreppet ”lagat från grunden” används ofta när man talar om storkök, men vad innebär det egentligen? Livsmedelsverket har tagit fram ett förslag till tolkning. Läs mer på deras hemsida »

Pedagogisk lunch
En pedagogisk lunch innebär att lärarna (pedagogerna) äter tillsammans med eleverna. Läraren behöver inte betala fullt för maten i och med att lunchen är att betrakta som arbetstid och inte rast.Tanken med måltiden är att det ska finnas en vuxen med vid bordet när eleverna äter. På så sätt får eleverna umgås och prata med läraren på ett annat sätt än under lektionerna. Men läraren finns där också för att vara en förebild. Inte bara i bordsskick utan även i positiv inställning till maten. Läraren kan också berätta mer om maten som serveras eller om kost- och måltidskultur i största allmänhet.

Erfarenheter visar att med fler vuxna närvarande blir stämningen bättre och ljudvolymen dämpas. Det behövs oftast inga måltidsvakter och kontakten mellan lärare och elever blir bättre.

Schemalagda lunchlektioner är en mer ovanlig form av pedagogisk lunch. Läraren följer med eleverna till sina bestämda platser i skolrestaurangen. När alla ätit färdigt går man tillbaka till klassrummet och fortsätter lektionen. Vinsten med detta är att ingen behöver stressa för att hinna ut och leka. Lek och utevistelse schemaläggs som rast under för- eller eftermiddag men inte i anslutning till ”lunchlektionen”.

Skollagen
I den nuvarande skolagen, som trädde i kraft den 1 juli 2011, står det så här:
”Avgifter
10 § Utbildningen ska vara avgiftsfri.

Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.” (10 kap. Grundskolan)”

Läs mer om skollagen på Skolverkets hemsida »

Tallriksmodellen
Ska på ett enkelt sätt visa hur man sätter ihop en bra måltid. Den åskådliggör proportionerna mellan till exempel kött, potatis och grönsaker. Man ser tallriken delad i tre tårtbitar (delar). En kolhydratdel med livsmedel ur gruppen potatis, ris, pasta och bröd. En grönsaksdel med grönsaker och frukt. Och slutligen en proteindel med kött, fisk, ägg och baljväxter (t ex bönor), som är den minsta tårtbiten. Lägg märke till att tallriksmodellen inte säger något om hur mycket man bör äta, som beror på ålder och aktivitetsnivå.

Upphandling
Offentlig upphandling är de inköp av varor och tjänster som görs av offentlig sektor (såsom kommun eller landsting). Det regleras av Lagen om offentlig upphandling för att alla aktörer som vill sälja varor och tjänster till den offentliga sektorn ska behandlas lika och ingen ska favoriseras. Reglerna ska även säkerställa att de offentliga inköpen blir så bra som möjligt för inköparen och att skattepengarna används på effektivast möjliga sätt.

 


Källor
Wikipedia
Livsmedelsverket

Skolmatsnyheter
Läs vad de svenska medierna landet runt skriver om skolmat just nu.



Läs fler skolmatsnyheter »
Följ oss Skolmatens vänner Kontakt Skolmatens vänners logotyp.
RSS-ikon  RSS
Facebook-ikon  Facebook
Twitter-ikon  Twitter
  Om Skolmatens vänner
Om webbplatsen
Länka till oss
  Skolmatens vänner
Webbmaster
 
© Skolmatens Vänner 2014