”Skolkockar på grönbete” heter ett projekt som Skolmatens vänner drev med stöd från Jordbruksverket under 2012–2013. Syftet var att skapa och testa modeller för att föra samma skolkockar med bönder/odlare, så att bägge parter kunde lära av varandra.
Tanken var att skolkockar skulle lära sig mer om råvarorna och bönderna/odlarna mer om hur man tänker i skolköken. Detta för att på på sikt öka andelen regional mat i skolan. Förhoppningen var att det också skulle leda till att lokalt producerade livsmedel togs upp i det pedagogiska arbetet på skolorna, så att elever förstår var mat kommer ifrån.
Under projektets första år 2012 utvecklades en gårdsbesöksmodell i samråd med bönder, odlare och skolkockar från olika delar av landet. Modell testas och utvärderades sedan på ett antal utvalda gårdar under det andra projektåret 2013.
Läs mer om modellen »
![]() |
Kickoff med pressen i gårdsbutiken Rudenstams bär och frukt i Gisebo strax norr om Jönköping i april 2012. Projektledaren Annika Unt Widell och landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som var med och invigningstalade. |
Bakgrund
Kostchefer vill köpa mer närproducerat, visar den senaste kommunkartläggningen från Skolmatens vänner. Samtidigt ökar kraven på skolmaten - den ska vara kostnadseffektiv, ekologisk, näringsriktig och gärna lagad från grunden. Nya kunskaper behövs i köken där det sedan 70-talet värms en hel del helfabrikat. Idag kommer dessutom maten via stora grossister och det är sällan som skolkockar har direktkontakt med bönder.
Mindre producenter har ofta svårt att lyckas i de lokala offentliga livsmedels-upphandlingarna. Man har helt enkelt inte kunskapen och/eller resurserna att konkurrera med större aktörer. Möten med skolkockar skulle kunna ge en viktig förståelse för vad som efterfrågas av de som lagar maten i skolrestaurangerna och träffar eleverna varje dag.