Från vänster Johan Beer, Catarina Heilborn och Gösta rik.
Varför finns inte skolmaten representerad på festivalen Smaka på Stockholm? Den frågan ställde sig Gösta Rik, kökschef på Fornuddens skola i Tyresö kommun och började ringa runt.
Men att söka förankring och finansiering visade sig inte vara helt lätt. Det kom att krävas ganska många telefonsamtal och vidarekopplingar. I slutskedet tröttnade Gösta och ringde högste politikern som gav klartecken.
Därefter var stödet helhjärtat och med på tåget fanns även Catarina Heilborn från Haninge kommun som nappat på iden. Skolkocken Johan Beer från Runstensskolan fick representera Haninges skolmat. Det blev så att Haninge stod som ägare på tältet, av lite organisatoriska skäl om vi förstått det hela rätt.
– Efter genomförandet har responsen varit bra, säger Gösta. Folk tycker att det är på tiden skolmaten får visa upp sig och blir förvånade över att man faktiskt kan laga sådan mat i skolorna. Som grädde på moset fick han även träffa skolminister Jan Björklund och snacka skolmat med honom.
Matfilosofin på Fornuddens skola är att laga från grunden utan att använda hel- och halvfabrikat och att barnen får vara med och bestämma vad som ska serveras. Man lagar allt från sushi till blodpudding själva.
Smaka på Stockholm
Smaka på Stockholm är en av Sveriges största matfestivaler med närmare 500.000 besökare varje år. Huvudstadens restauranger visar upp sig i Kungsträdgården och olika artister uppträder på scenen.