Kostenheten i Hörby kommun i Skåne tröttnade på hanteringen av vacuumförpackat och ville ha ett närmare kött med bättre kvalité. Därför gjorde man en särskild färskköttsupphandling tillsammans med fem grannkommuner med kravet att det inte ska vara vacuumförpackat.
Upphandlingen är en del av de sex skånska kommunernas arbete med att utveckla och utforma livsmedelsupphandlingar med perspektivet folkhälsa, miljö- och samhällsekonomi. De andra kommunerna är Eslöv, Höör, Kävlinge, Lund och Svalöv.
– Under de senaste tio åren har vi upplevt att marknaden i princip styrts av två grossister, berättar Eva Bramsvik-Håkansson, kostchef i Hörby kommun. Exempelvis hade vi svårt att få tag i bra färskt kött. När köken beställde kravmärkt kött, så var det oftast slut och då skickades en ersättningsvara som inte motsvarade våra krav. Ibland kom grossistens egna varumärken istället. Visst kunde priserna vara lägre på dessa EMV- varor men kvalitén var också oftast sämre.
– När vi hade gjort färskköttupphandlingen var det viktigt för kökspersonalen att få en inblick i de nya leverantörernas verksamhet för att känna trygghet med råvarorna, fortsätter Eva. Därför gjorde vi gårdsbesök hos två av dem.
Hörbys kökspersonal besökte Fridhills kyckling och Strömbäcks gårdsslakteri som båda föder upp djuren, slaktar och styckar själv. Besöken gav förtroende för att djuren hade det bra, slapp transporter och slaktades i enlighet med svensk lagstiftning och i mindre skala. Köttråvarorna levereras sedan direkt till köken.
– Vi har nu en nära dialog med leverantörerna för färsk kyckling, färskt fläsk och nötkött som betyder väldigt mycket för bägge parter, berättar Eva. Vi får den köttkvalitet som vi så länge har efterfrågat – färskt nyslaktat kött från djur som har levt ett bra liv fram till slakt. Det fantastiska är att vi har full kontroll på hela kedjan då leverantören gör allt – uppfödning, slakt och styckning i eget slakteri samt leverans.
I Hörby serveras kött endast på torsdagar (och äldreomsorgen även på lördagar och söndagar) då slakten sker på måndagar, köttet hängs och möras under tisdag, styckas onsdag och levereras till köken på torsdagar.
- Säljaren (småföretagaren) kan planera uppfödningen och slakten, då vi har dialog om terminsmatsedlar och att vi efterfrågar framdelskött som för leverantören kan vara lite svårt att bli av med, fortsätter Eva. Det är viktigt att köparen är lyhörd för leverantörens produktion och att anpassa matsedeln efter slaktdagarna. Men också att ta hänsyn till att till exempel hela kycklingens delar används när vi beställer.
– Mat i kommunen är en stor samhällsekonomisk folkhälso- och miljöstyrande faktor, som vi bör använda på ett kraftfullare sätt. Med kreativitet, samverkan och tålamod kan vi komma långt, avslutar Eva.
Fridhills kyckling
Strax utanför Hörby i Skåne ligger familje-företaget Fridhills kyckling. Här föder man upp och slaktar sina kycklingar utan stressande transporter för fåglarna. På Fridshill finns hela kedjan från dagsgammal kyckling till färdig produkt. Kycklingarna går fritt i stallarna på spånströdda golv med fri tillgång till mat och vatten.
http://www.fridshillskyckling.com/
Strömbäcks gårdsslakteri
Strömbäcks Gårdsslakt & Chark har fullt upp med att leverera oförpackat färskt kött till skolor, förskolor och äldreomsorgen i Höör och Hörby. Kött från djuren som slaktas på gården strax utanför Brösarp i Skåne levereras inom 48 timmar till kökschefernas stora förtjusning.
http://www.strombecks.se/