Elevrådet från Gemöskolan i Älmhult fick under en dag uppleva hela kedjan från hage till mage. Före lunchen besöktes vilthägn och slakteri på Skärshults gård. Sen drog både barn och bonde på sig kockmössorna för att grilla närproducerat till hela skolan.
- Det är viktigt att visa var maten kommer ifrån. Självklart vill jag att det ska vara så närproducerad och nylagad som möjligt, det har alltid varit viktigt, säger Sofia Herbertsson som är kostchef i Älmhults kommun.
Studiebesöket planerade Sofia i samarbete med företagaren Christian Bauer, som storsatsar på familjens gård Skärshult utanför Älmhult. Förutom uppfödning av vildsvin och dovhjort tar hans nybyggda slakteri emot nötkött från andra bönder. Sedan levereras hängmörat av högsta kvalitet till restauranger och storhushåll.
Men hur vågar man egentligen satsa många miljoner i sin verksamhet på landet, undrade vi. Christian var inte sen med svaret:
- Jag märker ett starkt ökat intresse för kött av hög kvalitet från både privatkonsumenter och restauranger. Folk är helt enkelt beredda att betala lite mer när de kan se uppfödningen med egna ögon här ute hos oss.
Med på studiebesöket var också skolans kockar. Både elever och vuxna hade många frågor om djurskötsel, slakt och mörning av kött. Christian visade runt, förklarade och hann också med en historia som lockade till skratt:
- Vi hade en kalv som fick gå tillsammans med dovhjortarna. Efter ett tag trodde hon att hon var en hjort och skuttade fram precis som kompisarna i hägnet. Det fortsatte hon med även som 300-kilosko, vilken syn det var!