Skolmatens Vänners logotyp Blått fält Blått fält
Innehåll A-Ö   Webbkarta   E-post   In English
Blått fält
     
Skriv ut Skriv ut   

Ta pulsen på maten och miljön

Menytavla
Finns det en spännande och läckert utformad matsedel?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Syns veckans matsedel utanför skolrestaurangen eller på någon annan central plats i skolan?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Finns förskolans matsedel på en plats där föräldrar som hämtar och lämnar barn lätt kan läsa den.
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Finns förskole-/skolmatsedeln tillgänglig hemma hos matgästerna?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Används matsedel för att marknadsföra maten i förskolan/skolan?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Visa dagens rätt
Finns det en tallrik med upplagd mat så att elever/vuxna kan se hur proportionerna ska vara av dagens lunch?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Är maten presenterad (kan ritas eller klippas ut i form av matbilder och hängas i plastmapp på avdelningen, barnen kan göra detta med hjälp av den pedagogiska personalen) så att även små barn förstår vad som serveras till lunch?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Köer och flöden
Går det att organisera flödet i matsalen så att de ätande i så liten utsträckning som möjligt störs av köer och spring?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Finns det tillräckligt antal serveringsdiskar och är de placerade för att på bästa sätt påverka flödet positivt?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Kan diskinlämningen kamoufleras eller gömmas för att öka trivseln?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Finns det tillräckligt många serveringsstationer av bröd, smör, dryck och sallad för att minska köandet?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Mat på lämplig tid
Startar lunchen tidigaste klockan 11.00?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Äter matgästerna på samma tid varje dag?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Finns det tillräckligt med tid för måltiden (minst 20 minuter)
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Möblering
Finns det både runda och fyrkantiga bord i matsalen?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Har stolarna ryggstöd och kort karm för att matgästen ska sitta så bekvämt som möjligt?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Belysning
Har ni olika slags belysningar, en för ätande och en för lokalvård etc.
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Akustik
Har ni ljusa, långa gardiner i fönstrets hela höjd som förbättrar akustiken och ger ett trevligt dagsljus?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Finns det dämpande plattor i taket för att minska ljudnivån?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Är det möjligt att ha möbeltassar på stolarna för att motverka för hög ljudnivå?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Utsmyckning
Om maten hämtas på bricka, håller brickan en neutral färg som ändå inte är tråkig?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Har tallrik och glas valts med omsorg för att maten ska se god ut?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Snyggt och rent
Är det snyggt och prydligt där maten hämtas/tas?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Överraska
Får matgästerna en överraskning då och då?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Valfrihet
Serveras det olika slags bröd, mjölksorter och grönsaker varje lunch?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till______________ Ansvarig______________

Lyssna på matgästerna
Tar ni reda på vad gästerna tycker om maten för att få uppslag till förbättringar?
Ja (  )       Nej (  )
Detta ska åtgärdas till ______________ Ansvarig______________


Kolla konsumtionen
Det är lätt att kontrollera hur mycket mat som verkligen hamnar i magen. Genomför undersökningen vid flera tillfällen!
1.
Köket kontrollerar hur mycket mat som tillagas och serveras.
2.
Mät/väg hur mycket som har kastats.
3.
Dela skillnaden mellan serverad mat och svinnet med antalet ätande.


Tillbaka
 
 
Nyheter

Nyheter 2010-08-03
Michelle Obama vill satsa på bättre skolmat i USA

Nyheter
2010-08-03
Miljöstyrningsrådet har lanserat ny hemsida om offentlig upphandling av livsmedel

2010-06-30
De nya skolmatssiffrorna är här

» Fler nyheter från SV

» Fler nyheter landet runt
Tom yta
 
Kalender

Kalender Intressanta datum och temadagar att uppmärksamma.
Läs kalendern »
Nyheter
Tom yta
 
Huvud
Vänstermarginal
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev »

Högermarginal
Fot