|
|
|
|
Skriv ut
|
|
Nya råden även för elever och föräldrar
Livsmedelsverkets nya riktlinjer för skolmaten är klara och överlämnade till regeringen.
Till skillnad från tidigare uppdrag riktar sig råden även mot beslutsfattare i kommunerna, rektorer, lärare, elever och föräldrar.
Det är grupper som har en avgörande betydelse för att främja bra matvanor i skolan. Livsmedelsverkets råd
"Bra mat i förskolan" och "Bra mat i skolan"
kommer under våren som trycksak.
Trots det stora intresset är det hittills bara nio förskolor och åtta grundskolor som i månadsskiftet januari-februari klarat den nya certifieringen.
I och med de nya råden blev det betydligt tuffare att uppfylla kraven för certifiering.
För certifiering krävs att man uppfyller minst 31 poäng och att ett antal punkter klaras.
Många fritidshem får underkänt på mellanmål
Endast två av tre fritidshem i Sverige serverar tillräckligt näringsrika mellanmål.
Ofta innehåller de för mycket sött och fett samt för lite frukt, grönsaker och mjölk.
Det visar en ny kartläggning av mellanmål på fritids från Sveriges Tandläkarförbund,
Hälsomålet i Stockholms läns landsting och SkolmatensVänner.
Mellanmål bör varje dag innehålla frukt och grönsaker, en mjölkprodukt samt flingor,
bröd eller gryn för att vara tillräckligt näringsrika.
Fortfarande serveras mellanmål med för mycket sött och fett innehåll.
På två av tre fritidshem serveras sötade livsmedel såsom glass, kakor, saft, läsk eller godis 1-3 gånger i månaden eller oftare.
Läs mer om kartlaggningen »
Sex steg till nöjdare matgäster
Allt fler skolor runt om i landet serverar två eller fler maträtter till lunch.
Vissa gör det varje dag, andra gör det några dagar i veckan.
Det viktiga med att servera två rätter är att fler elever kan tillfredsställas, vilket innebär att färre hoppar över lunchen.
Två maträtter och möjlighet att själv ta av grönsaker, bröd och dryck är dessutom önskemål som elever ideligen framför.
Systemet med två maträtter behöver inte heller bli dyrare utan tvärtom om alternativrättens råvaror görs billigare.
Tips och goda exempel finns att läsa i Verktygslåda 1 - Idéer och tips för arbetet med maten i skolan och förskolan,
Finaldags för köttbullarna
Årets stora köttbullerace för femte- och sjätteklassare går mot final.
Tävlingen anordnas av Barnens Egen Matskola
för att väcka matlust och intresse för svenska råvaror och matlagning.
Finalen med prisutdelning är i Stockholm 15 februari. Vinnarna får ett stipendium på 5 000 kr till en skolresa med mat-tema.
Diplom till ett knippe skolor
Söderby skola, Haninge, Skogsbrynsskolan och Himmeta Skola, Köping, Dalskolan, Tyresö, Hasselskolan, Upplands Väsby, Dalabergsskolan,
Uddevalla och Grimstaskolan, Vällingby, är skolor som med framgång testat sin måltidsverksamhet
med hjälp av verktyget "Sätt betyg på skolmaten".
Skolorna klarar MVG och har beställt diplom att sätta i skolrestaurangen.
Verktyget fungerar som hjälpmedel och stöd i arbetet att erbjuda bra måltidsverksamhet.
Gör som skolorna här ovan - testa din måltidsverksamhet!
Stjärnkock i Göteborgsskolor
SkolmatensVänner har under hösten följt mästerkocken Fredrik Erikssons arbete i Älvsjö söder om Stockholm.
Nu tar ungdomsfullmäktige i Göteborg hjälp av stjärnkocken Stefan Karlsson.
25 april serveras eleverna i Göteborgs kommunala skolor, plus inbjudna politiker, skollunch signerad Stefan Karlsson.
- Vi vill med den här dagen få igång en diskussion om skolmaten. förklarar Karolina Berndtsson i GP.
Annika ger svar
Via denna hemsida kan du få svar på dina frågor om måltidsverksamheten i förskolan och skolan.
Frågorna besvaras av Annika Wesslén som är fil lic och dietist.
... och tipsa om www.braskolmat.se
Tipsa gärna elever i din närhet om hemsidan www.braskolmat.se
Sidan vänder sig i första hand till ungdomar med fakta, tips och tester som berör måltidsverksamheten.
Ny adress till Skolmatens Vänner
Annika Unt Widell är ny projektledare för Skolmatens Vänner.
Annika är dietist och ett etablerat namn i mat-Sverige.
Du når SkolmatensVänner och Annika på [email protected]
I styrgruppen för SkolmatensVänner ingår:
Annichen Kringstad, LRF
Anna Carlström, Lantmännen
Kerstin Wikmar, Mjölkfrämjandet
Nils Gunnar Johnsson, Scan Foods
Ella Nilsson, Svensk Köttinformation
Vill du prenumerera, säga upp din prenumeration eller tipsa oss skicka ett mail till
[email protected].
|
|
|
|