|
|
|
Skriv ut
|
Här följer tips om bra mellanmål baserat på Livsmedelverkets rekommendationer i
"Bra mat i skolan" och praktiska erfarenheter ute i landet.
Mellanmålets möjligheter
Mellanmål kan se olika ut beroende på om det serveras av skolan kostnadsfritt för eleven,
säljs av skolan till självkostnadspris eller säljs i skolcafeterian.
Diskutera på skolans Matråd hur ni kan göra på just er skola.
Anpassa utbudet efter tillgång på personal och kökslokaler.
Mellanmål i skolan, främst åk 4-6
Engagera politikerna och arbeta för ett politiskt beslut att mellanmål ska vara en del av totala kostnaden under skoldagen.
Gemensamt i Matrådet hittar ni bästa lösning på vart det ska serveras, vem som ansvarar
och hur betalning ska skötas med betalning per gång, köpta 10-kort eller kryssa på namnlista och betala vid terminens slut.
Samla in förslag från eleverna på önskemål. Uppmärksamma bästa förslag genom att exempelvis namnge nya mackan efter skaparen.
Mellanmål i skolcafeterian
Godis och läsk hör inte till skolcafeterians utbud.
Likadant med bakverk som muffins, kakor och fyllda vetebullar.
Rensa bland utbudet och se till att det som säljs i skolcafeterian ger eleverna både energi och näring.
Gör mellanmålet riktigt lockande så eleven väljer det istället för närliggande butik.
Gör gärna "dagens kit" med ett lägre pris om mjölk, bröd och frukt ingår.
Självkostnadspris eller 10-20 kr brukar vara prisvärt för eleverna.
Om elever eller annan personal förbereder och serverar mellanmålen; har de fått rätt kunskap för att hantera livsmedel?
Den som är ansvarig för att maten är säker på skolan har också ansvar för matsäkerheten i skolcafeterian.
Mellanmål på fritids
Mellanmål är det första mål som eleverna tillagar själva hemma efter skoldagens slut.
Inspirera därför till goda vanor genom att låta eleverna hjälpa till.
När ansvarig personal finns med får dessutom eleverna lära sej det viktiga kring handhygien och säkra livsmedel.
Ett gott exempel
I stadsdelen Högsbo, Göteborg finns 4 grundskolor som samtliga är certifierade av Skolmatens Vänner.
Sedan en tid tillbaka serveras mellanmål varje eftermiddag i skolornas matsalar till samtliga elever upp till årskurs 5,
oberoende om de har fritidsplats eller inte.
Detta finansieras av kommunala pengar med 5.50 kronor per elev och dag efter ett politiskt beslut att mellanmål ska ingå i skolans budget.
Resultatet har varit positivt för alla;.
För kockarna är det en möjlighet att vara kreativa utanför ordinarie matsedel samtidigt som råvaror och rester tas tillvara på bästa sätt.
För eleverna blir variationen större då mellanmålet ingår i hela dagens planerade matsedel.
På en av skolorna, Flatåskolan, går även elever från årskurs 6 till 9.
De serveras frukt vid 2 tillfällen per vecka och även där finns planer att erbjuda mellanmål dagligen.
En del av matsalen ska avgränsas till skolcafeteria där eleverna kan köpa smörgåsar, frukt, kaffe latte och mjölk till självkostnadspris.
Skolcafeterian kommer att ligga under kockarnas arbetsansvar.
Vill du veta mer?
Ta kontakt med Katarina Wochner Carlsson, enhetschef i Högsbo.
E-post: [email protected]
Det sunda mellanmålet
Ett bra mellanmål innehåller mjölk, smörgås, frukt och grönsaker.
Men bröd kan förstås bytas mot flingor istället och mjölk mot andra mejeriprodukter.
Locka eleverna genom att variera ofta!
1. Mjölk
Variera mellan mjölk, fil och yoghurt. Välj lättprodukter som är D-vitaminberikade.
- Mixa mjölk med frysta bär till en smoothie
- Mixa yoghurt med frysta bär till glass på minuten
- Vispa ihop yoghurt med apelsinjuice till en drickyoghurt
2. Smörgås
Välj en bas av nyckelhålsmärkta bröd, gärna fullkorn.
Servera i brödkorg så eleverna får valfrihet.
Variera mellan hårda, mjuka och servera ibland andra bröd som exempelvis ciabatta och bagel.
Servera med nyckelhålsmärkta pålägg.
- Mackjärn gör det enkelt att variera smak ofta och enkelt.
Använd smörgåspapper runt smörgåsen istället för margarin så förenklas arbetsmomentet.
- Variera mackornas fyllning ofta; soltorkade tomater, philadefiaost, kalkon, banan.
3. Frukt och grönt
Välj frukt efter säsong och locka med flera olika sorter att välja mellan i en fruktkorg.
Erbjud också grönsaker och rotfrukter.
- Variera med fruktsallad i plastmugg, fruktbitar på spett och fruktbitar på ett fat.
- Se till att alla smörgåsar är rika med grönsaker
och fyll gärna pitabröd eller wraps med rivna morötter, köttbullar, keso.
- Servera bitar av morot, gurka, paprika, blomkål i muggar, gärna dip till.
Det stora och lilla mellanmålet
Mellanmålet ska ge viss mättnad men inte störa aptiten inför eller ersätta tillagade måltider.
Ålder och hur mycket man rör sej påverkar också hur stort mellanmålet kan vara.
Enligt Livsmedelsverkets Bra mat i skolan bör man äta mellan 5-30% av dagens energi från mellanmålen.
Här visas olika exempel på vad som är lagom för det stora mellanmålet och lilla mellanmålet.
Det stora mellanmålet (ca 300 kcal)
|
 |
 |
 |
 |
 |
Alt. 1 Mjölk och rågbulle med äpple, skinka och kesofyllning |
 |
Alt. 2 Fruktsallad med yoghurt och müsli,
samt tunnbrödsrulle med morot, keso och köttbullar |
 |
Alt. 3 Fruktsallad med yoghurt, müsli, 1/3 quesadilla med ost 17% och basilika |
Det lilla mellanmålet (ca 150 kcal)
|
 |
 |
 |
 |
 |
Alt. 1 Mjölk och toast i mackjärn
med soltorkade tomater, paprika och philadelfia light |
 |
Alt. 2 Fruktsallad med yoghurt och müsli |
 |
Alt. 3 Hallon-smoothie |
 |
|