Kostchefer om närproducerat
- att vilja men inte kunna
En ny undersökning visar att kostcheferna gärna ser mer närodlat på skolmatsedeln men upplever lagen om offentlig upphandling som ett hinder.
Säker mat med ursprung nära ifrån efterfrågas av både kostchefer och föräldrar,
men i verkligheten är det ovanligt med närproducerad skolmat.
Två av tre kostchefer upplever det som "svårt" eller "mycket svårt" att köpa närproducerad mat till landets skolor.
Läs mer om undersökningen »
Jordbruksminister Eskil Erlandsson är en av många som under året tagit upp ämnet kommunala upphandlingar.
Det är enligt ministern inte lagen om offentlig upphandling som är ett hinder.
Eskil Erlandsson menar att framgången i att få mer närproducerad skolmat
istället handlar om kunskaps- och ambitionsnivån hos kommunernas upphandlare.
Har din kommun eller skola lyckats hitta vägarna till närproducerad skolmat?
Hör gärna av dig till oss på [email protected]
De nya skolmatssiffrorna är här
Snittkostnaden 4890 kr per elev och år är på rekordnivå men skillnaden mellan kommunerna är stora.
Kommunen som ligger i topp satsar tre gånger så mycket som den som satsar minst.
Ungefär 40 procent av kostnaden står för själva maten, resten är kostnader för personal och transporter.
Snittpriset för maten är dryga elva kronor per elev och dag.
Läs mer om siffrorna i din kommun »
"Next stop Hollywood.
Så blir den offentliga måltiden mer än bara mat"
Det drar ihop sig för årets stora dag för kostchefer - Stora måltidsdagen i Stockholm.
Huvudtemat är måltiden som upplevelse.
Lyssna till berättelsen om Madhuset i Köpenhamn som gör en ambitiös satsning på ekologisk skolmat, lagad från grunden.
Paul Svensson, aktuell kock i teveserien Matakuten och Josefina Bodin från Skolmatsakademien ger sin syn på hur vi kan förbättra skolmaten.
Åke Persson, strateg för hållbar utveckling i Borlänge berättar om hur kommunen minskat transporterna och fått mer lokalt producerad skolmat.
Kvällen avslutas med en riktig nagelbitare - vilka blir Årets Kostprofil, Årets Stjärnskott och Årets Inspiratör?
Elmia närproducerat
Tillsammans med Skolmatens Vänner arrangerar Elmia ett skolmatseminarium den
27 oktober under mässan Närproducerat. Föreläsningar med kända talare blandas med het debatt.
Läs programmet »
Landets första trestjärniga skolrestaurang har utsetts
Annerstaskolan blev den första skolrestaurang att få Bättre Skolmats Tre stjärnor den 2 oktober.
TV4 Stockholm var där när kökschefen och eldsjälen Michael Bäckman och hans kollegor tog mot priset av Annika Unt Widell och Paul Svensson.
Se inslaget på TV4 Stockholm »
(inslaget ung. i mitten av sändningen)
Till Annerstaskolans hemsida »
© Skolmatens Vänner 2009
|