|
|
|
Skriv ut
|
Frågekategorier /
Kök och tillagning
|
Vad räknas egentligen in till respektive grupp? Konkreta exempel? När "föddes" dessa begrepp?
Svar:
Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs.
Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter.
Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning.
Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor.
Redan under 1930-talet började man i USA att utveckla livsmedel som skulle spara tid i köket.
I Sverige lanserades de första djupfrysta produkterna 1945. I USA myntades namnet TV Dinner 1954.
Exakt när orden hel- och halvfabrikat "föddes" vet jag inte, men orden och den här typen av livsmedel har funnit länge.
Hälsningar
Annika Wesslén
|
|