![]() |
![]() |
||
Frågekategorier /
Kök och tillagning |
||
Hel- och halvfabrikat Vad räknas egentligen in till respektive grupp? Konkreta exempel? När "föddes" dessa begrepp? Svar: Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs. Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter. Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning. Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor. Redan under 1930-talet började man i USA att utveckla livsmedel som skulle spara tid i köket. I Sverige lanserades de första djupfrysta produkterna 1945. I USA myntades namnet TV Dinner 1954. Exakt när orden hel- och halvfabrikat "föddes" vet jag inte, men orden och den här typen av livsmedel har funnit länge. Hälsningar Annika Wesslén ![]() |
||