Skolmatens Vänners logotyp
     
Skriv ut Skriv ut   

 Nyhetsbrev juni 2009

Trestjärniga skolrestauranger utses
Skolmatsal Insamlandet av goda exempel på skolor med högkvalitativa måltider i nya projektet Bättre Skolmat är i full gång. Kriterierna är nöjda matgäster, god och vällagad mat och trevlig restaurangmiljö.

Stort fokus ligger på matens ursprung och kvalitet. Skolor med god erfarenheter av närproducerat och ekologiskt är speciellt intressanta i projektet. De tolv bästa skolorna utses av en expertpanel i höst och belönas med tre stjärnor och mycket uppmärksamhet. Fortsätt att skicka in tips på: [email protected].


Efterlängtade skolmatssiffror

Väntan är snart över för alla nyfikna. Skolmatens Vänners årliga statistik från SCB på hur mycket pengar varje kommun lägger på skolmaten sammanställs under sommaren. I början av höstterminen kommer de senaste siffrorna finnas på hemsidan, håll utkik om du vill se hur din kommun ligger till.

Het skolmatshöst i sikte

Logo Elmiamässan Närproducerat Skolmatskvalitet har diskuterats på många arenor under våren, allt från insändarsidor till hearing i Riksdagen, och allt talar för att rösterna blir än fler i höst. Elmia Närproducerat är en ny mässa för i år som valt att anordna seminarium med tema:
"Mer närproducerat i skolmaten - hur går vi tillväga?"
Läs mer »

Stora Måltidsdagen i Stockholm bjuder in landets kostchefer till en dag som i år handlar om skolmatskvalitet ur olika aspekter - och skolrestaurangens likhet med Hollywood! Då avslöjas också vilka som blir Årets Kostprofil, Årets Inspiratör och Årets Stjärnskott. Läs mer »

Och javisst verkar det bli nya avsnitt i TV4-serien Matakuten i höst. Mer info på vår hemsida efter terminstart.

Skolmaten 2020
Meny i mobilen, bordservering eller mat från skolans egna odligar. Det är några av visionerna för framtidens skolmat. Det framkom när Skolmatens Vänner under våren turnerade på sex orter för att träffa landets kostchefer. Paul Svensson, känd kock från TV4 Matakuten var en uppskattad gästföreläsare som vittnade om svårigheterna men också möjligheterna i kök och skolrestaurang. Deltagarna fick svara på frågan vad som är den mest aktuella skolmatsfrågan i deras kommun just nu. Bland svaren var följande vanligast: fler rätter att välja på, minska matsvinnet, öka andelen ekologiskt och få bättre samarbete mellan skolrestaurang och skolans övriga verksamhet.

Farväl till certifieringen av skolor och förskolor
Skolmatens Vänner har under många år erbjudit skolor och förskolor diplom om måltidsverksamheten uppnått betyget MVG enligt det betygsverktyg som baserats på Livsmedelsverkets råd för bra mat i skola respektive förskola. Nu läggs certifieringen ner från och med den 1 augusti 2009. Skolmatens Vänner fortsätter att fokusera på skolmatskvalitet, på andra sätt än via certifieringen. Värt att nämna i sammanhanget är kvalitetskravet som skrivs in i kommande skollagen och som troligen ska kontrolleras ute på skolorna av Skolverket. De skolor och förskolor som i fortsättningen vill se hur bra man följer råden kan göra det via betygsverktyget som finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Sommarvinden sveper in
Läcker buffé ... och med den en efterlängtad vila för många av oss. Stort tack för allt engagemang och alla synpunkter och tips som kommit in till Skolmatens Vänner under våren! På den inspirerande bilden ses den buffé som dukades upp på Årets bästa matglädjeskola, Annerstaskolan i Huddinge med kökschef Michael Bäckman i spetsen. God & Glad sommar!

© Skolmatens Vänner 2009

Tillbaka