Skolmatens Vänners logotyp
     
Skriv ut Skriv ut   

Matråd

Att bilda ett matråd är enkelt och ett bra sätt att förbättra engagemanget och intresset för skolmaten. I matrådet bör representanter för skolledning, elever från olika klasser, lärare, kökschef/skolmåltidspersonal och skolsköterska ingå. Det är också trevligt om det finns föräldrar som har möjlighet att delta. Av effektivitetsskäl bör inte gruppen vara för stor.

Viktigt att tänka på
För att förankra och genomföra idéer måste skolledningen ge matrådet ett klart uttalat stöd. Det är också viktigt att skolpersonal, måltidspersonal och elever ges tid att delta. Det är bra om rektor är sammankallande och upprättar dagordning. En lämplig mötesfrekvens kan vara att matrådet träffas två gånger per termin. En viktig uppgift är att informera på skolan om matrådets arbete så att så många som möjligt ska kunna påverka och känna sig delaktiga. Vid varje matråd förs ett protokoll som sedan används för att återge vad som diskuterats och beslutats vid mötet.

Områden som ett matråd bör kunna fatta beslut eller vara rådgivande inom är:
  • Fastställande av måltidsordning och matsedel
  • Livsmedelsutbud
  • Mattider
  • Utformning av miljön
  • Elevmedverkan i skolmåltidsverksamheten
  • Kost- och hälsoinformationsaktivitet
  • Mål och riktlinjer
  • Ordningsfrågor och ekonomi

Några tips på vad ett matråd kan arbeta med
  • Inventera vilka synpunkter klasskamrater har på mat, miljö och trivsel i matsalen

  • Undersöka hur många som äter per dag, och hur mycket

  • Förbättra/förändra i matsalsmiljön

  • Påverka schemaläggningen av mattider

  • Provsmaka nya maträtter

  • Lyfta fram olika temadagar

  • Initiera undervisning kring mat, motion och hälsa

  • Ansvara för att en förslagslåda återkommer då och då under en begränsad tid i matsalen

  • Se över skolcafeterians utbud

  • Ta fram trivselregler för matsalen

  • Arbeta på att skolrestaurangen får ett namn

  • Utlysa förslagstävlingar om bästa veckomeny

  • Bjuda in föräldrar att komma på besök och äta lunch

  • Sambandet ekonomi och kvalitet


Tillbaka