Skolmatens Vänners logotyp
     
Skriv ut Skriv ut   

Frågekategorier / Kök och tillagning

Förlängd varmhållning av mat

Kommunen utreder möjligheten att transportera uppvärmd mat till vår skola, enligt kostchefen kan man begära dispens för varmhållningstiden upp till 5 timmar, vet ni om detta är möjligt och i så fall: hur blir näringsvärdet på denna mat?

Svar:
Föreslår att du tar kontakt med din kommuns miljökontor för att förhöra dig om deras dispensförfarande. Fem timmar låter som en mycket långt tid. Flera undersökningar visar att de negativa effekterna av varmhållning rör såväl matens smak, lukt, konsistens och utseende som att vissa näringsämnen går förlorade. Vitamin C är det vitamin som förstörs snabbast vid varmhållning. Färdiglagad mat bör därför inte varmhållas längre än högst två timmar. Temperaturen får inte understiga +60 grader då tillväxer mikroorganismer och gör maten till en hälsorisk. De matförgiftningar som rapporteras beror ofta på att maten förvaras för länge i riskzonen mellan +60 och +8 grader. Att varmhålla mat korrekt ställer stora krav.

Hälsningar
Annika Wesslén

Tillbaka