![]() |
![]() |
||
Frågekategorier /
Näringsinformation (Rekommendationer och råd) |
||
Lättmjölk och lättmargariner i förskolan Jag undrar om det verkligen skall serveras lättmjölk och lättmargariner till våra förskolebarn? Om jag förstått lagen rätt så finns det inget i lagen som säger hur mycket näring lunchen bör innehålla men vi vet att den bör stå för 25-30% av dagsbehovet? Svar: Skolmatens Vänner följer de officiella rekommendationer som Livsmedelsverket ger ut och som bygger på vetenskapliga fakta. Enligt "Bra mat i förskolan" är det lättmjölk berikad med D-vitamin som gäller. Till bröd rekommenderas ett matfett med högst en tredjedel mättat fett och inte lättmargarin. Lättmjölk och andra magra mjölkprodukter rekommenderas för att minska på det mättade fettet. Lättmjölk är dessutom en viktigt D-vitaminkälla, vilket inte standarmjölken är. D-vitamin är viktigt eftersom det har visat sig att barns intag av D-vitamin ligger under rekommendationen. Rådet att dricka lättmjölk gäller alla oavsett kroppsvikt och syftar inte till att minska intaget av energi, utan av mättat fett. Vill man ge mer fett till de minsta barnen mellan 1 och 2 år så är det enkelt att tillsätta 1 tesked extra matfett per portion i maten. I en hälsosam meny rekommenderas förskolor att undvika att servera söta drycker, bullar, kakor, kex, glass, snacks och godis. Råden är en vägledning och ett stöd för er som vill arbeta för bra matvanor i förskolan. Vill du läsa mer om vilka livsmedel som är avsedda för förskolebarn kan du ladda ner skriften "Bra mat i förskolan" på Livsmedelsverkets hemsida. Hälsningar Annika Wesslén ![]() |
||