![]() |
![]() |
||
Små portioner Allt är jättebra med mat och matsal, förutom att vi oftast får så små portioner. Då är det meningen att man ska äta sig mätt på potatis eller dyl eller sallad och knäckebröd. Svar: Vad kul att höra att allt är jättebra med skolmaten och skolrestaurangen, däremot låter det bekymmersamt om ni inte blir mätta. Du skriver inget om vad som är små portioner. En lämplig portionsstorlek av kött är ca 110-120 g, för köttfärs 88-96 g och för fisk 140-150 g (för elever i högstadiet/gymnasiet). Förutom huvudrätten när det tänkt, precis som du skriver, att varje elev ska äta en portion av potatis, ris eller pasta, dricka ett glas mjölk, ta minst en bit bröd, gärna två och 100-125 gram grönsaker till varje lunch. Detta är den så kallade "Tallriksmodellen" som är grunden för skollunchen och visar hur maten kan få en bra sammansättning. Det bästa stället att ta upp frågan om portionsmängder är på din skolas matråd. Har ni inte något matråd är det en bra idé att bilda ett för att förbättra engagemang och intresse kring skolmaten. Hälsningar Annika Wesslén ![]() |
||