|
|
|
Skriv ut
|
I England står skolmaten i centrum för barns ökade kunskaper om matlagning, odling, djuromsorg och måltidskultur.
Skolmaten lär för livet. Under några få år har stora insatser gjorts för att hjälpa tusentals skolor att nå målen:
minst 50 procent närproducerat, 30 procent ekologiskt och 75 procent lagat från grunden.
Dessutom finns mat och odling självklart med på schemat under skoldagen.
Food for Life Partnership heter satsningen med syftet att främja god matkultur och närproducerad skolmat.
Programmet knyter ihop pedagogik, jordbruk, matlagning och skolmat i ett certifieringssystem där brons, silver eller guldnivå kan uppnås av skolorna.
Inte bara skolorna utan också entrepenörer som tillhandahåller skolmaten kan bli certifierade.
4 000 skolor har redan anslutit sig till programmet. Målet är att certifiera alla 16 000 skolor i England.
Tanken är att eleverna ska lära sig om mat, matlagning, god djuromsorg samt odling i skolträdgårdar och stadsodlingar.
Varje klass gör regelbundet gårdsbesök på gårdar som i många fall även levererar råvaror till skolköket.
Bakom programmet står fyra ideella organisationer med the Soil Association i spetsen
och drivs med stöd motsvarande 200 miljoner SEK från the Big Lottery Fund.
Arbetet innefattar även samhället utanför skolan. Kommuninvånare och föräldrar deltar i aktiviteter
såsom odling, matlagning och skördemarknader.
Läs mer om Food for Life på www.foodforlife.org.uk.
Eller kontakta Annika Unt Widell som gjort studiebesök i England.
|
|