Skolmatens Vänners logotyp Blått fält Blått fält
Innehåll A-Ö   Webbkarta   E-post   In English
Blått fält
     
Skriv ut Skriv ut   

Frågekategorier / Näringsinformation (Rekommendationer och råd)

Näringsberäkning av uppvärmd mat

Hur vanligt är det att man näringsberäknar den tillagade skollunchen? I vår kommun tillagas den i storkök och värms upp i skolans "mottagningskök", därefter måste maten slängas. Min undran är hur mycket av näringsvärdet har förlorats på uppvärmningen och om man tar hänsyn till detta vid tillagningen? Var kan man vända sig om man skulle vilja få skollunchen kontrollerad på näringsinnehållet?

Om jag förstått lagen rätt så finns det inget i lagen som säger hur mycket näring lunchen bör innehålla men vi vet att den bör stå för 25-30% av dagsbehovet?

Svar:
Skolmatens Vänner genomförde i slutet av 2007 en kartläggning av de måltider som serveras i landets grundskolor (Kommunenkät 2007) och den visade att näringsberäkna maten är långt ifrån en självklarhet. Endast var fjärde kommun uppgav att de gör det. Föreslår att du undersöker hur det ser ut i din kommun.

Ett flertal undersökningar visar att långa varmhållningstider påverkar matens smak, lukt, konsistens och utseende, men även att vissa näringsämnen går förlorade. De vattenlösliga vitaminerna (B och C) är de som framför allt är känsliga, medan protein och fett inte påverkas anmärkningsvärt. Därför är det viktigt att det finns kunskap och rutiner för varmhållning av maten i kök och servering.

Det finns flera företag som gör näringsvärdesanalyser om man exakt vill veta innehållet i en portion. Problemet är att kostnaden är hög och för att ge en statistisk säkerställd bild krävs flera analyser. Om du vill veta mer om näringsanalyser vänd dig till kommunens miljöinspektörer.

Ja, det stämmer att lagen inte säger något om näringsinnehållet i skollunchen. I "Bra mat i skolan" rekommenderar Livsmedelsverket att lunchen bör ge 25-35 procent av dagens energiintag. Det viktiga är att det varje dag serveras lättmjölk och vatten. Om ni sedan väljer att dessutom ha mellanmjölk som ett alternativ är det ok. Mellanmjölk är precis som lättmjölk berikad med D-vitamin. Observera att detta inte gäller för standardmjölk.

Hälsningar
Annika Wesslén

Tillbaka
 
 
Nyheter

Nyheter 2010-08-03
Michelle Obama vill satsa på bättre skolmat i USA

Nyheter
2010-08-03
Miljöstyrningsrådet har lanserat ny hemsida om offentlig upphandling av livsmedel

2010-06-30
De nya skolmatssiffrorna är här

» Fler nyheter från SV

» Fler nyheter landet runt
Tom yta
 
Kalender

Kalender Intressanta datum och temadagar att uppmärksamma.
Läs kalendern »
Nyheter
Tom yta
 
Huvud
Vänstermarginal
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev »

Högermarginal
Fot