|
|
|
Skriv ut
|
Frågekategorier /
Kök och tillagning
|
Om man bortser från kostnader i investeringar och personal,
vilken mat är bäst bortsett från nytillagad mat som serveras direkt?
Uppvärmd eller kyld och uppvärmd?
Svar:
Din fråga är nästan omöjlig att ge ett bra svar på utan mer information.
Först och främst finns det olika system för kyld mat som fordrar speciell utrustning och ställer olika krav.
Medan systemet med varm mat som skickas har andra krav. Ett tredje system är att arbeta med fryst mat.
Vilket som är bäst handlar om förutsättningarna.
Hur långt är det till köket som ska ta emot maten?
Är det långa transportsträckor kan kyld mat kanske vara ett bättre alternativ.
Hur personalen utbildas i köken för att maten hanteras rätt i alla led
är ett annat viktigt område att ta hänsyn till för att inte riskera kvalitetsförsämringar.
Tyvärr finns det ofta en övertro på storskaliga lösningar som kan innebära fördyringar istället för besparingar.
Vad jag vet finns det inte heller någon kommun som har gjort någon bra genomgång av vad de olika systemen
skulle innebära såväl i investerings- som i driftkostnader.
Men som du själv konstaterar är det alltid en fördel om maten kan serveras så nära gästen som möjligt,
det vill säga nylagad.
Hälsningar
Annika Wesslén
|
|