|
|
|
Skriv ut
|
Jag undrar hur mycket näringsämnen och annat som hinner försvinna ur maten
från tillagningen vid ca. kl 8.30 till servering från 10.30 - 13.00?
(Har fått dessa tidsuppgifter av ansvarig person på den leverantör som gör maten på den skola jag går.)
Jag skulle också gärna vilja veta vad du tycker om variationen på skolmaten?
På min skola finns det vissa bestämmelser om detta, som jag tycker känns fel.
Svar:
Varmhållning är inte bra då en stegvis sänkning sker av matens vitamininnehåll.
Särskilt snabbt förstörs C-vitamin och förlusterna är som störst under de första timmarna.
Protein och fett påverkas inte nämnvärt.
Däremot påverkar varmhållning matens utseende, konsistens, smak och lukt.
I Livsmedelsverkets råd "Bra mat i skolan"
står det hur ofta olika rätter rekommenderas till skollunch.
Läs och jämför med hur det ser ut på din skola.
Hälsningar
Annika Wesslén
|
|