|
|
|
Skriv ut
|
Varför serverar man ärtsoppa och blodpudding när nästan inga äter det?
Svar:
I Livsmedelsverkets råd "Bra mat i skolan"
poängteras att blodpudding eller lever är viktiga livsmedel att servera för att skolelever har ett stort järnbehov.
Järn är nämligen det näringsämne som det är störst risk att få brist av.
Leverbiff, levergryta och annan inälvsmat som ger mycket järn
har på många skolor ersatts av blodpudding som uppenbarligen uppskattas av många elever.
Ärtsoppa innehåller mycket fiber, är rik på protein och mättar bra.
Dessutom är det en rätt som blir extra bra att tillaga till många matgäster.
Så visst bidrar både blodpudding och ärtsoppa (som är en baljväxt) med näring som är bra för dig.
Men om eleverna inte går till matsalen och äter är det näringsmässigt inte bra.
Fundera på om du tillsammans med dina klasskompisar kan ge skolmåltidspersonalen
idéer till andra maträtter med likvärdigt innehåll.
Ett förslag är att erbjuda ett annat järnrikt alternativ till blodpuddingen
och ytterligare en soppa så ökar chansen att flera äter av skollunchen.
Hälsningar
Annika Wesslén
|
|