Skolmatens Vänners logotyp Blått fält Blått fält
Innehåll A-Ö   Webbkarta   E-post   In English
Blått fält
     
Skriv ut Skriv ut   

Varför blodpudding?

Varför serverar man ärtsoppa och blodpudding när nästan inga äter det?

Svar:
I Livsmedelsverkets råd "Bra mat i skolan" poängteras att blodpudding eller lever är viktiga livsmedel att servera för att skolelever har ett stort järnbehov. Järn är nämligen det näringsämne som det är störst risk att få brist av. Leverbiff, levergryta och annan inälvsmat som ger mycket järn har på många skolor ersatts av blodpudding som uppenbarligen uppskattas av många elever.

Ärtsoppa innehåller mycket fiber, är rik på protein och mättar bra. Dessutom är det en rätt som blir extra bra att tillaga till många matgäster. Så visst bidrar både blodpudding och ärtsoppa (som är en baljväxt) med näring som är bra för dig.

Men om eleverna inte går till matsalen och äter är det näringsmässigt inte bra. Fundera på om du tillsammans med dina klasskompisar kan ge skolmåltidspersonalen idéer till andra maträtter med likvärdigt innehåll. Ett förslag är att erbjuda ett annat järnrikt alternativ till blodpuddingen och ytterligare en soppa så ökar chansen att flera äter av skollunchen.

Hälsningar
Annika Wesslén

Tillbaka
 
 
Nyheter

Nyheter 2010-08-03
Michelle Obama vill satsa på bättre skolmat i USA

Nyheter
2010-08-03
Miljöstyrningsrådet har lanserat ny hemsida om offentlig upphandling av livsmedel

2010-06-30
De nya skolmatssiffrorna är här

» Fler nyheter från SV

» Fler nyheter landet runt
Tom yta
 
Kalender

Kalender Intressanta datum och temadagar att uppmärksamma.
Läs kalendern »
Nyheter
Tom yta
 
Huvud
Vänstermarginal
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev »

Högermarginal
Fot